De Zandmotor

De Zandmotor is een kunstmatige zandplaat van enige kilometers lang die voor de kust bij Kijkduin is aangelegd om met behulp van de zeestroming zand te verplaatsen langs de kust. Daarmee worden strand en duinen versterkt is de bedoeling. De Zandmotor is een innovatieve manier van kustbescherming en kustonderhoud. Tegelijkertijd brengt de Zandmotor nieuwe mogelijkheden voor natuur en recreatie met zich mee.

LET OP: Op alle foto’s op mijn blog zitten copyrights Bert Spiertz. Gebruik geen foto’s zonder toestemming maar mail of bel even.

kust-zandmotor_MGL3032

kust-zandmotor_MG_1744 kust-zandmotor_MGL2988 kust-zandmotor_MGL3014 kust-zandmotor_MGL3022 zandmotor_MGL2963

2 thoughts on “De Zandmotor

 1. Piet van Noort

  Al mijn foto’s mag iedereen vrij gebruiken. Het was / is de bedoeling dat deze Zandmotor onze kustveiligheid zou garanderen. Deze innovatieve manier wordt al in het buitenland gepromoot zonder dat er zekerheden voor kustveiligheid, natuur, milieu en recreatie op papier staan. Een beetje NL voorbarigheid om zandhandel te promoten. Kijk naar de voortijdige zandsuppletie die nodig is bij Scheveningen. De natuur is net bekomen van de schrik, normaal duurt dat 5 jaar, en dan krijg je binnen drie jaar weer een vernietigende zandsuppletie om je oren. M.a.w. de natuurontwikkeling staat stil langs de kust. Naast deze alom geprezen Zandmotor is er in Noord-Holland een tweede zandleverancier opgespoten. Tussen Camperduin en Petten zijn de monumentale strekdammen onder een dik zandpakket gewerkt. Van Oord & Boskalis garanderen hier dat dit opgespoten zand 20 jaar blijft liggen. Geschiedenisboeken leren ons dat dit een moeilijke opgave is omdat ook dit zand weg altijd blijft spoelen. Handel, zandhandel daar is NL groot is maar of natuur en milieu hier beter van worden zodat het nageslacht ook kan genieten van dit land, wat bijna voor de helft onder de zeespiegel staat, betwijfel ik zeer!

  Reply
  1. Bert Spiertz Post author

   Eeen beetje late reactie van mijn kant: Piet bedankt voor je commentaar. Ik denk dat ik alleen maar kan zeggen dat de toekomst zal uitwijzen of je gelijk hebt. Het is in ieder geval de bedoeling dat het zand van de zandmotor vanzelf verspreid wordt langs de kust.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s