Land aan de Noordzee

Nederland en de Noordzeekust…een oud onderwerp dat altijd actueel blijft.                            Nederland heeft zijn welvaart grotendeels te danken aan zijn ligging aan de Noordzee.

Halverwege 2013 begon ik aan dit thema waarin ik onze 353 kilometer lange kust van de  in beeld ga brengen. Van de oude riviermonding Het Zwin aan de Belgische grens tot en met de monding van de Eems in de buurt van Delfzijl.

Ik fotografeer als een ontdekkingsreiziger, met verwondering over het voortdurend veranderende landschap op die 353 kilometer. Havenbekkens, dijken, industrie, recreatiegebieden, ongerepte natuur en brede stranden wisselen elkaar voortdurend af.

Ook het weer en het licht zijn bijna nooit hetzelfde. Dat maakt het Land aan de Noordzee tot een vrijwel onuitputtelijk onderwerp om te fotograferen.

De Nederlanders hebben altijd een zeer intensieve relatie met hun stukje Noordzeekust onderhouden. Er wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. De Nederlandse kust is een van de meest intensief gebruikte kustgebieden ter wereld. Een groot deel daarvan zou niet eens bestaan zonder de grote dijken en waterkeringen.

Vertrouwen op de beschermende dijk, dat is voor veel Nederlanders volkomen vanzelfsprekend. En alles is minutieus gepland en ontworpen, op de vierkante kilometer.        Des te meer bijzonder dat er toch ook nog best veel natuur te genieten valt.

Die veelzijdigheid van het Nederlandse kustgebied is het onderwerp van Land aan de Noordzee.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s